Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tűzoltás épületekben

2012.06.11

 

Tűzoltás épületekben

Minden eshetőségre fel kell készülni, a felszerelésnek teljesen megbízhatónak kell lenni.

Minden másodperc számít. Abban a pillanatban, ahogy a tűzoltóságot értesítik, a gyorsaság kulcsfontosságú: vegye fel az előkészített személyi védőfelszerelést, szerelje fel magát és menjen a helyszínre, amilyen gyorsan csak lehetséges. Útközben vegye fel a légzőfelszerelést, vigye magával a hőkamerát és próbálja ki a rádiókommunikációs készüléket. Mindössze néhány perc múlva a tűzoltó csapat megérkezik az esemény helyszínére. A tűzoltás előkészítése közben a műveletek vezetője megvizsgálja és értékeli a helyzetet, szintén a hőkamera használatával. A parancsok kiadása után a művelet megkezdődik: a légzőfelszerelés ellenőrzése, a légzőkészülékek csatlakoztatása, a tűz oltása. Ettől a pillanattól kezdve minden érzékszerv rendkívüli módon igénybe van véve.

Az állandó rádiókapcsolat a parancsnok és a légzőfelszereléses csapat között lehetővé teszi, hogy a műveletet bármikor ki lehet igazítani, ami hozzájárul a csapat fokozott biztonságához. Dräger kommunikációs rendszerek – mint pl. a teljesen integrált álarc kommunikációs rendszer, vagy egy tűzoltósisakban – biztosítják a tiszta és megbízható kommunikációt.

A hő, a lángok és a füst megszokott akadályok tűzoltás közben, ismeretlen épületkörnyezetben. A sisak és a munkaruha által biztonságosan védett első csapatot a hőkamera irányítja. A Dräger hőkamerákat főleg a nehéz körülményekhez és a tűzoltóságok mindennapi munkájára fejlesztették ki. Ezért, még ha rendkívül rosszak is a látási viszonyok, a környezet láthatóvá válik.

Amikor épületekben végzett tűzoltás közben használnak légzőfelszerelést, a légzőfelszerelés ellenőrzése létfontosságú. A Dräger csúcstechnológiás légzőfelszerelés ellenőrző technológia lényeges jelző és figyelmeztető funkciókkal rendelkezik, mint pl. a palacknyomás és a maradék használati idő jelzése. Az elektronikus ellenőrző egységet egy integrált vészjelző elemmel is el lehet látni, amelyet kézileg lehet bekapcsolni, vagy egy mozdulatlanság érzékelővel. A készülék vészjelzését szintén el lehet küldeni a parancsnok telemetriás légzőfelszerelés ellenőrzéséhez.

Nem minden művelet zajlik le simán és problémák nélkül. Gyors cselekvés szükséges az olyan váratlan balesetek esetén, mint pl. az épület egy részének összeomlása, amely sürgős légzésvédelmet tehet szükségessé. A speciális mentőcsapatok munkáját készenlét esetén a parancsnok közvetlenül nagy épületek mellől koordinálja. Elsődleges feladat ilyenkor, hogy kivigyék a balesetet szenvedett személyt a veszélyzónából. Ebben az esetben a Dräger légzésvédelmi sürgősségi kámzsái nagy segítséget nyújtanak.

A 10/03-as vfdb irányelv szerint elő van írva, hogy a légzőfelszerelést (mint pl. Dräger szűrők tűzoltási feladatok befejezésekor) egy ideig még viselni kell a "meleg" műveleti helyeken, miután a "tüzet már eloltották".

A küldetés befejeződött, a tűzoltóbrigád távozik. Amint a tűzoltók elvégezték a munkájukat, a szervizszemélyzeté csak ezután kezdődik. A Dräger teljes műhelyfelszerelést és megoldásokat kínál a légzőfelszerelés és álarcok karbantartására és szervizelésére, valamint a légzési levegőpalackok megtöltésére. A kiképzés a Dräger egyik gyakorló létesítményében az optimális felkészülést jelenti a jövőbeli eseményekhez.

 
 

Dräger PSS 7000